Триглицеридите са част от липидния (мастния) профил на организма. Те се произвеждат както вътре в организма чрез черния дроб, така и се приемат отвън чрез храната, богата на мазнини. Повишението на триглицеридите, установено чрез изследване на кръвта, има прогнозен характер относно риска от атеросклероза и сърдечносъдови заболявания. . Индивидуалният подход е от изключителна важност за определяне на правилното поведение при всеки случай на повишени триглицериди в организма.
Оценката трябва да включва проверка на причините за повишените нива на триглицеридите, като се започне с отговор на въпроса има ли ендокринно или друго заболяване, което да е довело до този резултат. В тази група влизат чернодробната цироза, панкреатитът, хипофункцията на щитовидната жлеза, захарният диабет, нефрозният синдром и фамилната хиперлипопротеинемия.
Понякога причината трябва да се търси в медикаментите, които приема пациентът. Затлъстяването, високото кръвно налягане, нарушенията в глюкозната обмяна (висока кръвна захар), чернодробната дисфункция, фамилната дислипидемия са необходимите фактори за определяне на сърдечносъдовия риск при хората с повишени триглицериди. Мазната храна, тютюнопушенето и обездвижването са допълнителни фактори, увеличаващи риска при тези хора.
Триглицеридите са индикатор за лошо хранене. Например те се повишават бързо при употреба на бързо усвояващи се захари, напитки със захарно съдържание и алкохол. Белият ориз, белият хляб и други въглехидрати също покачват много бързо нивата на триглицеридите в организма.
Повече и по-подробно тук